Belgisch Zilver

Belgisch Zilver

Het Belgisch Zilver konijn is eigenlijk geen Belg, maar een Fransman. Het ras komt oorspronkelijk uit het zuiden van Frankrijk uit het ‘Zilveren van Champagne’ of het Oud Zilver. Het konijn werd echter anders beoordeeld in België dan in Frankrijk. In Frankrijk werd de standaard gedefinieerd als een donkerder dier, terwijl in België vooral midden grijze konijnen werden erkend en de donkere werden uitgesloten. Uiteindelijk besloten de Belgische kwekers in 1960 om een aparte soort te erkennen onder de Belgische standaard die lichter van kleur mocht zijn.

  • Lichaamsbouw         lang, goed gespierd lichaam, middellange gespierde poten, grote ruitvormige kop, korte hals en rechtopstaande oren (13 – 14.5 cm)
  • Vacht                           licht grijs gemêleerd (de haren zijn wit met grijstinten) met donker blauwe, bijna zwarte onderkleur, zwarte staart en zwarte snoet.
  • Gewicht                       4-5 kg
  • Karakter                      rustig, vriendelijk

De jonkies worden geheel zwart geboren maar maken een algehele metamorfose van verzilvering plaats, het verschijnen van een zilverwitte haartop bij een bepaalde hoeveelheid dekharen en dit gelijkmatig verspreid over het gehele lichaam. De eerste verzilverde haartoppen verschijnen rond neus en schouders. Rond 3 a 4 maanden komt de 2de verharing waardoor de verzilvering wat voller wordt. Na de 3de verharing op 6 á 7 maanden is de vacht definitief.  Zijn de verzilverde haartoppen onvoldoende aanwezig dan spreekt men van een donkere nuance, in het omgekeerde geval van een lichte nuance (meelzakken of Franse zilvers).

Update

15 oktober 2018 10 jonkies geboren van Belgisch Zilver Silver en Magic

mogen per 3 december 2018 de moeder verlaten

Bij interesse neem contact met ons op !

Oproep We zijn op zoek naar nieuw zuiver bloed van dit zeldzame Belgische ras!