Dierenweide

Tot onze grote schrik hebben we in april 2015

een waarschuwingsbrief gekregen van de gemeente Nederweert

waaruit blijkt dat we alles moeten opruimen wat betreft hokken en voeropslag.

Dit houdt in dat we de kippen, eenden, ganzen, konijnen, varkens en landgeiten niet meer kunnen voorzien van voedsel en beschutting.

Maar ook dat we de schapen niet meer hier kunnen laten overwinteren.

Het komt er dus op neer dat enkel dieren die geen beschutting en geen voer naast het gras nodig hebben mogen blijven?

Ons rest enkel nog om het college van wethouders en burgemeester aan te schrijven met het dringende verzoek om onze dierenweide te gedogen. Ondanks gesprekken met de gemeente is er nog geen oplossing gevonden en gaat het om een klacht van één omwonende. De gemeente toont bereidheid om de situatie voor beide partijen in kaart te brengen en wil bemiddelen om samen tot een oplossing te komen.

Ik wil de gemeente alvast bedanken voor hun inzet!

Het zou een enorme steun zijn als we de brief kunnen aanvullen

met uw mening en ervaringen.

Laat uw mening achter in het Gastenboek !

  • Vertel wat u ervan vindt dat de dierenweide helemaal weg moet van de gemeente.
  • Vertel wat uw ervaring is met de KoddeKudde schaapskudde en de dierenweide.
  • Zeg het voort en vraag anderen ook hun mening en ervaring te laten horen.

Erg fijn als u een stukje wil schrijven in het gastenboek.

Hopelijk kunnen we hiermee de gemeente Nederweert overtuigen dat de KoddeKudde

een aanwinst is en moet blijven zodat we er met elkaar van kunnen genieten.

Marieke Kodde

Vanaf 2013 is onze dierenweide op de kruising Hulsen-Kanaalweg te Nederweert-Eind de thuisbasis van de KoddeKudde.

Van vuilnisbelt tot paradijs.

Het stuk grond van waterschap was geheel overwoekerd door bramen en riet maar daaronder kwamen we ook nog eens een complete vuilnisbelt tegen.

Plastic, glas, metaal, batterijen en zelfs gehele matrassen, je kan het zo gek niet bedenken. Trailers vol hebben we naar de milieustraat kunnen brengen.

Afgelopen 2 jaar hebben we hard gewerkt om deze plek in Nederweert-Eind om te toveren tot een prachtige dierenweide waar mens en dier kunnen rondscharrelen en genieten.

Met bloed, zweet en tranen heb ik samen met mijn vader de dierenweide opgebouwd.

Dat is een vader-dochter ervaring die niemand ons meer kan ontnemen.

We hebben zelf een heleboel met vallen en opstaan gemaakt zoals de prachtige poorten, bielzen zonneterras en schuilhokken, maar ook de watercontainers in hooi en de pluimveehokken van stro.

Speciaal voor ons pap heb ik een uitgave van Landleven voor Vaderdag 2013 gemaakt.

Op de KoddeKudde dierenweide verblijven het hele jaar door de geiten, varkens, konijnen, ganzen, eenden en kippen van de KoddeKudde.

Ieder dier heeft hier zijn eigen slaapplaats ter bescherming van de elementen en natuurlijk roofdieren zoals de vos, die in het begin hier helaas al eens had huisgehouden voordat we het tuinhuis hadden geplaatst.

In de winter is dit ook de plek waar onze schapen verblijven. We kunnen ze daar praktisch voorzien in hun behoeftes aangezien daar al het voer bijeen staat en we schuilhokken hebben waar ze kunnen aflammeren en indien nodig nog even apart gezet kunnen worden om ze beter in de gaten te houden.

We genieten hier ook enorm van de natuur aan de noordervaart en zuid willemsvaart. Je ziet hier nesten van onder andere de duiven, bonte specht, pimpelmeesjes en winterkoninkjes. Op het water en aan de waterkant vertoeven de waterhoentjes, meerkoeten, aalscholvers, futen, eenden, ganzen en zwanen. Zo nu en dan komt er een echtpaar fazanten door de wei en vorig jaar streken er zelfs ooievaars even neer.

Familie egel heeft zijn onderkomen gezocht in de zijkanten waar we al de dode takken en afval uit de hokken uitstrooien. Ondanks dat we de vos niet graag op bezoek hebben is het een prachtdier om in de vroegte tegen te komen. Gelukkig kunnen we onze dieren nu nog allemaal veilig ’s nachts naar binnen brengen.

Iedereen is altijd van harte welkom om mee te genieten van al dit dierlijk schoon en velen hebben dit gelukkig ook al gedaan, onder andere tijdens de Lammerendag 2015.

 

De KoddeKudde is ook aanwezig op allerlei evenementen in het hele land om demonstraties schapendrijven en loopeendendrijven te geven.