Konijnen

Op de dierenweide hebben we vele soorten konijnen, veelal zeldzame rassen.

Het zijn voornamelijk grote konijnen rassen. De meesten hebben een vacht met korte haren in allerlei prachtige kleuren.

De langharige konijnen knippen we om zo de vacht te gebruiken voor allerlei wolbewerkingen.

Een rammelaar is een mannetjes konijn, een voedster is een vrouwtjes konijn en de kleine konijntjes noem je jonkies.

Ieder konijn heeft zijn eigen slaapplek, maar ze mogen regelmatig loslopen in de dierenweide.

Sommige konijnen zijn zo groot dat ze in een mooie ren zitten waar ze naar hartenlust kunnen graven

en waar de kippen regelmatig op bezoek komen om bijvoorbeeld een eitje te leggen.

Verzorging

We hebben de konijnen wekelijks in de hand om even te checken hoe het gaat met hun algemene gezondheid. Dit kan je namelijk niet goed beoordelen door ze in het hok te bekijken zonder ze echt vast te hebben.

De konijnen die buiten verblijven kennen twee duidelijk rui periodes, in de lente en de herfst. Het is dan prettig als je het konijn helpt zijn vacht te verzorgen door het te kammen zodat er geen klitten ontstaan die in het voorjaar een bron voor ongedierte kan vormen, een ideale broeiplaats worden voor vliegen, mijten, luizen en maden.

Ze krijgen 4 keer per jaar een echte check-up, we knippen de nagels van de konijnen, controleren de tanden en wegen de konijnen.

Eenmaal per jaar het liefst in het voorjaar krijgen ze hun inenting nobivac Myxo-RHD bij de dierenarts tegen Myxomatose  en calicivirus (RHD 1 ookwel VHS of VHD genoemd) omdat ze bij ons in principe in aanraking kunnen komen met wilde konijnen.

Eravac of Filavac KC + V is tegen RHDV 2 (sinds 2015 actief) welke de eerste keer herhaald dient te worden na 6 weken en respectievelijk een half jaar en jaarlijks herhaalt dient te worden. Wij enten dit niet omdat we hebben vernomen dat er al weer nieuwe stammen waargenomen zijn dan RHD 2 waardoor dit toch niet dekkend is.

Afkloppen maar wij hebben gelukkig nooit met dit virus te maken gehad bij onze konijnen.

Nest jonkies

We hebben enkele malen per jaar een nestje jonge konijnen om de bijzondere rassen te behouden en de onkosten van het onderhoud van de konijnen te bekostigen.

De jonkies mogen de moeder met 7 weken verlaten aangezien ze dan zichzelf kunnen voorzien in voer. U krijgt een overgangszakje voer mee. Wees in het begin nog voorzichtig met allerlei ander groenvoer, aangezien hun spijsvertering hier nog aan moet wennen.

Jonkies mogen reeds met 5 weken geënt worden. Omdat we dit niet meer zelf mogen doen, laten we dit over aan de nieuwe eigenaren om het aangekochte konijntje bij hun eigen dierenarts te laten nakijken en meteen in te enten naar wens.