Loopeenden

Indonesische loopeenden zijn sierlijke eenden die niet waggelen maar echt rechtop lopen, daarom heten ze in de volksmond flesseneenden of pinguïneend.

Dit eendenras komt oorspronkelijk uit Indonesië (Lombok, Java en Bali) waardoor ze ookwel Indian Runner Ducks worden genoemd. Eendenhoeders hielden ze daar om na de oogst restjes rijst op te eten en de velden te ontdoen van klein ongedierte en weer te laten bemesten. Daarnaast wordt het vlees en de eieren gegeten.

Loopeenden kunnen niet echt vliegen wegens hun bouw en kunnen daarom achter hekwerk van 80 cm hoog verblijven.

 

Ook hebben ze geen zwemwater nodig om zich voort te planten maar ze vinden het heerlijk om erin te poedelen en hun eten te filteren.

 

Loopeenden kunnen worden ingezet voor begrazing maar dan omdat ze alles slakken vrij maken, hierdoor kunnen bijvoorbeeld gewassen beter groeien en wordt de leverbotcyclus (schapenziekte) doorbroken.

Wij gebruiken de loopeenden vooral om met de honden te kunnen loopeendendrijven. Ze laten namelijk kudde gedrag zien, en blijven net als schapen netjes bij elkaar. Niet alle loopeenden zijn geschikt om mee te kunnen drijven, voornamelijk de eenden lopen zwaar (mogelijk door de eierproductie in het lichaam), de woerden lopen doorgaans het fijnst.

De loopeenden kunnen tot wel 200 eieren per jaar leggen. De eieren hebben een doorzichtige schaal en zijn wit, mint groen of zelfs met laagje zwart pigment bij de zwarte eenden.

 

De eerste10 dagen gebruiken we indien gewenst de eieren als broedeieren en anders als consumptie eieren. Eendeneieren worden in de Aziatische landen veel gegeten zoals wij hier kippeneieren eten.

 

Een eendenei bevat wel meer cholesterol en de poriën zijn groter dan een kippenei waardoor makkelijker besmetting kan optreden met bijvoorbeeld Salmonella. Daarom is het advies ook om goed doorbakken en zeker geen spiegel ei hiervan te eten.

Onze KoddeKudde loopeenden toom bestaat uit vele kleuringen.

Wild (woerd groene kop, eend scherpe aftekening), Zilver Wild (woerd zwarte kop, eend licht gekleurd), Zwart, Wit, Bont, Reebont, Forel/ Zalm, Bruin, Grijs.

Aanbevolen wordt om minimaal 1 woerd op 4 eenden te houden om een goede bevruchting te krijgen.

De broedduur van loopeendeneieren is 28 dagen. Indien men gebruik maakt van de broedmachine dient deze ingesteld te worden op 37,6 graden Celcius en luchtvochtigheid 45% en bij uitkomst 65%. De broedeieren moeten minimaal 3 maal daags gedraaid worden en indien mogelijk iedere dag met water besprenkelen en een half uur afkoelen.

Regelmatig hebben we loopeendenkuikens, ookwel pullen genoemd.

KoddeKudde in Boerenvee met artikel over loopeenden.

Indien u meer informatie wil over het zelf houden van loopeenden kunt u altijd contact met ons opnemen.

Samen met Marcel Zuurmond hebben we een fotoshoot gedaan met de loopeendenkuikens met dit prachtige resultaat.