Schapen

Het schaap (Ovis Aries) is een evenhoevig zoogdier dat door de mens werd gedomesticeerd voor het vlees, de wol, de mest en voor de begrazing.

Een vrouwelijk schaap noemt men een ooi, een mannelijk schaap een ram en een jong schaap een lam.

De KoddeKudde schaapskudde bestaat uit verschillende schapenrassen met ieder hun unieke eigenschappen.

We hebben vele ooien, enkele jaarlingen en rammen en ieder jaar worden er vele lammeren geboren.

Het is een bont gezelschap met veelal bijzondere schapenrassen met ieder hun unieke eigenschappen.

We hebben ze niet gekozen voor de vleesproductie maar voornamelijk voor hun toepasbaarheid in het schapendrijven, verscheidenheid van begrazing en wol kwaliteit.

We proberen de rassen zo zuiver mogelijk te houden en zoeken dus ieder jaar weer de mooiste rammen voor iedere ras.

Soms kruisen we de verschillende rassen om bepaalde kwaliteiten te versterken in een schaap zoals snelle groei, goede moeder eigenschappen en betere kwaliteit wol. Kruislingen staan er om bekend sterker te kunnen zijn door het heterozygoot effect.

Alweer 6 jaar geleden was er in de schaapskudde waar ik trainde met Duke en mee hielp met de verzorging een fleslam wat mijn eerste eigen schaap werd genaamd Miekske, zie foto hiernaast.

Ieder jaar is de lammertijd toch wel erg speciaal aangezien dan alle schapen bij de dierenweide staan om van extra voer te kunnen voorzien en extra in de gaten te houden voor als het moment van de geboorte van de lammeren daar is. De honden helpen mee en lopen dan in alle rust tussen alle moeders en lammeren door, spelen met de lammeren en voelen als de beste aan als er iets aan de hand is met een ooi of lam.

We hebben vele verschillende bijzondere schapenrassen bij de KoddeKudde.

Van de dikgedrukte rassen hebben we momenteel een dekgroep, een zuiver ram bij zuivere ooien.

We verwachten daarvan dit jaar weer zuiver bloed lammeren.

De andere schapenrassen hebben we ervaring mee omdat we er in het verleden schapen van gehad hebben of zelfs een dekgroep.

We verkopen van deze rassen ook nog vaak wol omdat we bij de particulieren scheren waar nakomelingen van de KoddeKudde wonen.