Schapenrassen

Het schaap (Ovis Aries) is een evenhoevig zoogdier dat door de mens werd gedomesticeerd voor het vlees, de wol, de mest en voor de begrazing.

Een vrouwelijk schaap noemt men een ooi, een mannelijk schaap een ram en een jong schaap een lam.

De KoddeKudde schaapskudde bestaat uit verschillende schapenrassen met ieder hun unieke eigenschappen. We kruisen de verschillende rassen om bepaalde kwaliteiten te versterken in een schaap zoals snelle groei, goede moeder eigenschappen en uiterlijke kenmerken. Kruislingen staan er om bekend sterker te kunnen zijn door het heterozygoot effect.

Badger Faced Welsh Mountain

Dit is een middelgroot schapenras uit de bergen en heuvels van Wales met de typische das koppige aftekening. Er bestaan twee kleuringen genaamd Torwen zwart met witte buik en Torddu wit met zwarte buik, waarbij de laatste kleuring veel meer voorkomt. De kans dat een ooi de das tekening indien gekruist met een ram van een ander ras doorgeeft aan haar lammeren is klein. Er worden maar enkelen van dit ras in Nederland gehouden.

Coburger Fuchs

Dit is een Duits Heideschaap met de typische roodbruine haren. De lammeren worden geheel roodbruin geboren en de wol kleurt langzaam naar crème kleurig. Deze voskop is een sterk, redelijk sober ras wat zich gemakkelijk aanpast. Het zijn goede moeders met een worpgrootte tot 1,8 lammeren per ooi. Schofthoogte en gewicht ram 80 cm en 90 kilo en ooi 70 cm en 60 kilo. Vlees van dit ras staat bekend als delicatesse door de wildsmaak. Wol is ook erg geliefd door het gouden vlies wat roodbruine haren bevat.

Drents Heideschaap

Middelgroot heideschaap met statige houding waarbij de kop fier wordt gedragen. Deze langstaartige goede grazers hebben een goede naam wat betreft vleeskwaliteit ondanks de arme Brabantse zandgronden waarop ze moesten leven en leverde zeer welkome bemesting op. Dit ras is net wat kleiner dan het Veluwse heideschaap en heeft geen scheiding in de wol zoals de Mergellander. De fijne witte wol is goed bewerkbaar.

Hebridean 

djkdkjkl

Kempische Heideschaap

Middelgroot heideschaap met statige houding waarbij de kop fier wordt gedragen. Deze langstaartige goede grazers hebben een goede naam wat betreft vleeskwaliteit ondanks de arme Brabantse zandgronden waarop ze moesten leven en leverde zeer welkome bemesting op. Dit ras is net wat kleiner dan het Veluwse heideschaap en heeft geen scheiding in de wol zoals de Mergellander. De fijne witte wol is goed bewerkbaar.

Nederlands Bont

Dit Nederlandse ras dient qua aftekening baggerbont met een witte bles, zwarte neus en zwart rond de ogen, daarnaast goed beenwerk te hebben en makkelijk af te lammeren. Ze worden gehouden voor goede melkproductie, bespiering en vleesproductie. Wij hebben dit ras om het verschil met onze niet vleesrassen te demonstreren en ze dienen vaak als tamme schaap om mee te knuffelen.

Rijnlam A

Dit is een kruising tussen het Romanov schaap en de Duitse witkop. Als productieschaap gefokt door Cofok (coöperatie varkensfokkers) aangezien sterk, flink ontwikkeld, vruchtbaar, witte fijne wol, groeit goed en kan het hele jaar door lammeren produceren.

Romanov

Uit Rusland is dit uitermate vruchtbare ras afkomstig en staat erom bekend met gemak meerlingen groot te brengen. Wij hebben in de KoddeKudde geen schapen meer met duidelijk uiterlijke kenmerken van de Romanov maar we zien regelmatig bij de Rijnlam A schapen drielingen.

Schoonebeker

Dit grootste heideschaap in Nederland noemen wij ook wel de slagschepen van onze kudde. Een echt heideschaap is het niet aangezien het bij schrale weides toch echt tekort komt. Het gespierde schaap staat op hoge benen met lange romp en hals en gekromde neus. Gewicht ram 80 kilo en ooi 50 kilo.

Skudde

Dit is een klein sterk schapenras. Vraagt weinig onderhoud en is zelden ziek. De ram weegt 50 kilo en ooi 35 kilo. Een uitermate geschikt ras voor het schapendrijven doordat ze beetje schuw blijven, sterk kudde instinct behouden en een kleine draaicirkel hebben. Ook de verscheidene kleurtinten wol is erg geliefd voor het vachtvilten.

Solognote

Dit is de Franse versie van de voskoppige heideschapen die kastanjebruine haren bevat en nog slanker en sierlijker gebouwd is. Dankt zijn naam aan de streek Sologne in Frankrijk. Kan zich prima in sobere omstandigheden redden. Per ooi 1,7 lammeren met zeer goede melkproductie en snel groeiende lammeren.

Suffolk

Dit stevige schaap heeft een zwarte kop met lange hangende oren en is een echt vleesvader ras wat snel groeiende lammeren geeft. Het zuivere ras is erg gevoelig voor bemeste weides waardoor ze snel aan diarree lijden en meer kans lopen op Myiasis en daarom ook preventief gecoupeerde staarten hebben.

Swifter

Dit productieschaap ontstaan uit het Vlaams schaap x Texelaar werd gehouden om zijn vruchtbaarheid en melkproductie. Zet je hierop weer een Texelaar ram krijg je makkelijk af te lammeren slachtlammeren.

Zwart Bles

De lammeren zijn echt zwart maar eenmaal ouder wordt de wol bruin. Ze hebben een witte bles, sokjes en witte staartpunt. Deze schapen werden ingezet om de sappige Friese weiden te begrazen. Het is een goed gespierd moederdier met mooie aftekening. Geen sober schaap maar de lammeren zijn ook niet snel slachtrijp.